Какъв подход да използваме, когато децата проявяват непослушание

Причини за лошото поведение могат да бъдат:

  • лошо самочувствие
  • трудности в отношенията с връстниците
  • основна причина най-често е недостиг на родителско внимание, а то им е жизнено необходимо.

Без него се чувстват отхвърлени, нещастни. Когато децата не получават необходимото внимание, добра възможност да го получат е когато изплашат възрастния с поведението си. Детето забелязва, че определено негово поведение кара родителите да захвърлят всичко и да се занимават с него – затова го повтарят. За детето е важно вниманието, независимо, че е негативно. За съжаление то твърде рано разбира, че е по-лесно да привлече негативното внимание на родителите си, защото на негативното внимание на детето реагираме непременно, а когато се проявява добре, обиконовено пропускаме да го похвалим. Така детето стига до извода, че ще получи внимание само след лоши постъпки. В този смисъл родителят „поощрява“ само лошите постъпки.

Негативното внимание за съжаление обикновено се изразява от упрек и достига до физическо наказание. Последното влияе изключително лошо на отношенията в семейството и се отразява  отрицателно на формиране личността на детето. Не само, че не дава резултат, но такова поведение на родителя става образец на подражание от страна на детето. Децата трябва да се учат да изразяват емоциите си в приемливи форми, ученето да става в нормална обсатновка / с доброжелателно общуване, играейки, хвалейки го, за доброто му поведение/.

Когато детето изразява раздразнителност, недоволство, правилното решение е да отклоним вниманието му, но в никакъв случай да не отстъпваме от позицията си. Ако това не даде резултат, по-добре да го оствам само да се успокои и след това да го похвалим. Добра стъпка е предупреждението. Ако например невнимателно разглежда книжка, неправилно е да му повтаряме, че не бива, а да знае, че ако продължава ще му се отнеме. В този случай детето има възможност да помисли и да вземе решение. Ако промени поведението си- непременно трябва да получи похвала. Ако не си промени поведението, отправеното предупрежедение, задължително трябва да се изпълни.

ОБЩОТО ПРАВИЛО Е ДА СЕ ИЗБЯГВА ЛОШОТО ПОВЕДЕНИЕ И ДА СЕ ОТДЕЛЯ ПОВЕЧЕ ВНИМАНИЕ НА ДОБРИТЕ ПОСТЪПКИ, ПОВЕЧЕ ПОХВАЛИ И ПООЩРЕНИЯ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.