Как да разрешаваме конфликти

Разрешаването на конфликти трябва да се осъществява чрез конструктивен способ – в полза и на възрастния, и на детето.

Добре е възрастният да изслуша детето, да разбере чувствата и мотивите му. От изключително значение е детето да осъзнае, че ще бъде изслушано, тогава и то ще се вслуша в съветите на възрастния и ще се стигне до решение. Когато детето вижда, че възрастният го изслушва, емоцията спада и тогава е възможно да се приеме позицията на противника. Добре е детето да чуе и за емоциите на възрастния.

За да се стигне до някакво решение е добре и детето да дава предложения и да се приеме онова, което устройва всички участници.

КОГАТО КНФЛИКТЪТ Е МЕЖДУ ДЕЦАТА

ПРАВИЛА:

  • Намесата от страна на възрастния, не винаги е най – доброто решение. Ако сами си го разрешат, те трупат жизнен опит.
  • При намеса не бива да се взема страна, дори да е очевидно кой е прав. За детето, което се държи неприемливо е трудно да го разбере и то ще приеме решението за несправедливост и пристрстност, което ще прекрати общуването, в което възрастният е арбитър. Важно е да се задълбочи разговорът около причините.
  • Не е уместно да се постъпва като „върховен съдия“, а по-скоро да се приучат децата да разсъждават около това – кое предизвиква спора; че и двете страни са отговорни за последствията; добре е да се подскаже как да излязат от създалата се ситуация. По – важно е да се изясни какво трябва да се направи, отколкото кой е виновен.
  • Чувството за хумор е добър вариант за излизане от ситуацията – предизвиканият смях постепенно ще смени емоционалното състояние на  децата.
  • Помагайки на децата да разрешат конфликта, ги приучваме да говорят за това, което ги е огорчило и да коментират действията на „противника“, а не неговата личност.
  • Не бива да се де допуска едно от децата да мисли, че възрастният обича повече другото. Децата трябва да са убедени, че обичаме всички и че конфликтите им ни огорчават. Дори да се стигне до наказание, трябва да е ясно, че това ни огорчава.
  • Определяне на „килим на мира“ е място със символи на мира. Там децата се помиряват и могат да станат само след като са отново приятели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.